Frequently Asked Questions | FAQ

 

Wat is ISO-9712 ?
ISO9712 is een internationale norm die beschrijft hoe de kwalificatie en certificatie dient te gebeuren van Niet Destructief Personeel. M.a.w. een NDO inspectiefbedrijf zoals Vincotte of SGS zijn de inspecteurs die niet-destructief onderzoek verrichten normaal in het bezit van een geldig ISO 9712 persoonscertificaat.

Is dit certificaat wereldwijd geldig ?
Ja, In de wereld van niet destructief onderzoek zijn er 2 meest voorkomende systemen nml. ISO9712 systeem en het Amerikaans systeem (ANST / SNT-TC-1A). Het ISO9712 systeem is het meest gebruikte en ook vanuit drukvaten richtlijn en andere normering een eis.

Is dit certificaat levenslang geldig ?
Nee, het certificaat is 5jaar geldig, na 5 jaar kan het op basis van bewijslast nogmaals met 5 jaar verlengd worden. Dus in totaal maximaal 10jaar geldig.

Ik heb gehoord dat mijn ogen getest moeten worden, ikzelf zie niet goed zonder bril/lenzen, wat nu ?
Dit is geen probleem. De ISO 9712 norm eist dat jaarlijks een ogen test dient te gebeuren. Deze test mag echter wel gebeuren terwijl u uw bril/lenzen op geeft. De volgende zaken worden getest : kleurcontrast, grijstinten test en kleine letters lezen. Deze test kan worden afgenomen door een gecertificeerde ISO9712 Level 3 persoon, een Opticien of een bedrijfsarts.

Is een ISO9712 certificaat voor Visuele Controle eigenlijk verplicht ?
In sommige normen is het verplicht bv EN-15085 vanaf bepaalde klasses. Bij andere normen bv EN-1090 is het (nog) geen verplichting, maar moet er wel correct visuele controle uitgevoerd worden en bewezen worden dat de kennis er is. Met het certificaat hebt u enerzijds de kennis in huis en ook het bewijs dat de kennis in huis is. We merken dat dit meer en meer aanbevolen wordt door zowel NoBo, normen als klanten.

Mag er Drukapparatuur volgens de Richtlijn PED 2014/68/EU visueel gecontroleerd worden met dit certificaat ?
Ja, dit mag. Meer info kan op de officiële website van DNV-GL terug gevonden worden.


Staat uw vraag hier niet tussen ? Bel ons gerust op tel 056295508 of email naar info@lasinspecteur.be